Vinç Kiralama Hizmet Süreci
İnsan gücü ve kol kuvvetinin olmadığı durumlarda ağır nesnelerin kaldırılmasına yardımcı olan iş makinelerine vinç denir. Yük ilk önce vincin ucuna bağlanır. Daha sonra onu bir yerden başka bir yere aktarmak operatöre kalmıştır. Bu, insanların kaldıramayacağı yükleri taşımayı kolaylaştırır. Bu şekilde zamandan da tasarruf edilir. Vinç kiralama genellikle inşaatta kullanılır.
Vinçlerin genel özelliklerini kısaca sıralayacak olursak şunlardan bahsedebiliriz;
- İnsan gücünün yetersiz kaldığı veya zaman kaybının olduğu durumlarda harekete geçerek çok ağır yüklerin transferine yardımcı olur.
- Vinç yukarı aşağı hareket edebilir ve 360 derece dönebilir.
- Standart bir vinç ile 60 tonluk bir ağırlık kolaylıkla taşınabilir.
- Vinç yaklaşık 40 metre yüksekliğe ulaşabilir. Bu şekilde yüksek yapılar inşa edilir.
“Vinç” jenerik bir isim olmasına rağmen genel yapı olarak birbirine benzemekle birlikte şekil ve kullanım alanı bakımından farklılık göstermektedir.
Vinç Kiralama Nedir?
Farklı vinç türleri olduğundan yazının başında bahsetmiştik. Peki vinçler nasıl sınıflandırılır? Vinçlerin sınıflandırılması kullanım amacına ve kullanım yerine göre değişmektedir. Vinçler hareketlilik ve kaldırma kapasitelerine göre sınıflandırılabilir.
Vinçleri hareketliliklerine göre sınıflandırırsak;
- sabit vinç
- Lastik Tekerlekli Vinç
- paletli vinç
- Köprü vinci
- Raylar üzerinde hareket edebilen vinç
Ağırlık kaldırmaya göre ayrılan vinç türlerinden bahsedelim;
- Hidrolik-Halatlı Vinç
- halatlı vinç
Ürünleri pek çok açıdan avantajlar sağlar. Adından da anlaşılacağı gibi uzun kule vinçlere kule vinç denir. Kiralık vinç hemen hemen her gün rastladığımız liman ve şantiyelerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Genellikle konteyner gibi ağır nesnelerin taşınmasına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca gemilerdeki ağır yükleri limanın bir bölümünden diğerine taşımak için kullanılabilir. Kule vinçlerde vincin ortasında cam bölme bulunmaktadır. Burası komuta ve yönetim merkezidir. Vinç operatörü oturduğu cam panel sayesinde vincin kontrolünü sağlar.
Vinçler, isimlerini esas olarak şekillerinden alır. Bir kule vinci bir kule şeklindedir ve bir pergel vinç bir konsol şeklindedir. Pergel vinçler kendi ayakları üzerine veya sağlam beton üzerine monte edilir. Pergel vinç kendi etrafında 360 derece dönebilir.
Adını şeklinden alan bir diğer vinç türü ise pergel vinçtir. Bu vinçlerde vincin ucunda sepet bulunmaktadır. Bu platform merdivenlerin yetersiz olduğu durumlarda kullanılır. İtfaiyecilerin yangınla mücadele faaliyetlerinde kullandıkları vinç türü ve haberlerde sıklıkla gördüğünüz vinç türü pergel lifttir. Bu sepetli vinçler ayrıca sokakta bakım ve onarım işlerinde de kullanılmaktadır.